Foto bij Vingerafdrukonderzoek

Vingerafdrukonderzoek

Dactyloscopie is de techniek voor het zichtbaar maken, beoordelen en vergelijken van vingerafdrukken. Vingerafdrukken zijn uniek en persoonsgebonden. Wanneer vingerafdrukken worden veiliggesteld vanaf een object kunnen de vingerafdrukken worden vergeleken met referentiematerialen (bijv. de vingerafdruk van de verdachte).

Het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau beschikt over diverse optische-, chemische- en fysische methodes om vingerafdrukken zichtbaar te maken. Onze experts kunnen voor u zowel op locatie alsmede in het laboratorium vingerafdrukken onderzoeken.

Onze expertise wordt regelmatig ingezet bij o.a. de onderstaande type onderzoeken:

Methoden en technieken

Er zijn optische-, chemische- en fysische methodes beschikbaar om vingersporen zichtbaar te maken. Afhankelijk van het type ondergrond en de contextinformatie wordt voor een bepaalde detectietechniek gekozen.

De poedertechniek is de bekendste methode, maar kent zijn beperkingen en levert vaak niet de gewenste resultaten. Een methode die bij relatief oude sporen goede resultaten oplevert is de metaal opdampmethode.

Ninhydrine is een chemische stof die gebruikt wordt voor het zichtbaar maken van vingersporen op poreuze materialen, voornamelijk op papier (bijvoorbeeld dreigbrieven). Cyanoacrylaat damp wordt gebruikt voor het zichtbaar maken van vingersporen op non-poreuze objecten. De damp slaat neer op het vingerspoor en polymeriseert onder invloed van water uit de lucht.

Op basis van ervaring en empirisch onderzoek weten onze experts welke methodiek moet worden gekozen om het beste resultaat te verkrijgen in uw casus.

Vergelijken van vingerafdrukken

Een vingerafdruk kan worden geïdentificeerd wanneer er minimaal twaalf punten van overeenkomst in voorkomen, en er geen verschilpunten zijn. Indien er sprake is van een match verwoordt de deskundige zijn bevindingen en conclusie in een rapportage. 

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op of maak gebruik van ons gratis intakegesprek. Wij zijn te bereiken op 035-8200347 of e-mail uw vraag naar info@nfob.nl.

Wij bellen u graag even terug!

Wilt u meer informatie?
Laat uw naam en telefoonnummer achter. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

NFO werkt onder andere voor: